De dieren

Op De Enghoeve hebben we verschillende paarden en pony’s in verschillende kleuren, soorten en maten met allemaal een eigen karakter. De paarden staan in een groep. Dit vinden we belangrijk, omdat het van nature kuddedieren zijn. Het sociale contact zorgt ervoor dat ze zich niet gaan vervelen en lichamelijk en psychisch gezond blijven.

De kinderen en volwassenen die Stichting De Enghoeve bezoeken kunnen van alles leren rondom de paarden: Emoties herkennen (bv. hoe het paard zich voelt, wat je zelf voelt en wat je dan nodig hebt), sociale omgang (bv. rekening houden met grenzen paard), en als het binnen de mogelijkheden ligt, het onder begeleiding zitten op de paarden (o.a. ontspanning, je gedragen voelen, vertrouwen in een ander opbouwen). In de behandeling en begeleiding kunnen de paarden ingezet worden bij het werken aan de gestelde doelen. Naast paarden zijn er ook honden, poezen, kippen, cavia’s en een volière met diverse siervogels.

BEKIJK AL ONZE DIEREN EN WAT ZE KUNNEN BETEKENEN

Sientje

Onze Sientje is een echte grenzenzoeker. Ze wil graag aangehaald worden, maar laat ook duidelijk merken wanneer het genoeg is geweest. Wat kan ze je leren? Sientje leert je hoe jij je grenzen kunt bewaken. Zo lag ze een keer in het kantoor uit te buiken, omdat ze de lunch uit iemands tas op had gegeten.

Sara

Sara bewaakt haar terrein door luid te blaffen als mensen aan komen lopen. Ben je dichtbij, dan is Sara vriendelijk en kwispelt ze. Wat kan ze je leren? Sara kan je laten zien hoe je op je hoede kunt zijn en laat je zien hoe anderen vertrouwen eruit ziet.

Peet

Peet is een gevoelige en zeer vriendelijke hond die graag contact maakt. Met zijn wenkbrauwen kan Peet je veel vertellen, hij heeft veel verschillende gezichtsuitdrukkingen. Wat kan hij je leren? Door zijn gevoeligheid kan je van Peet leren met hele kleine signalen te communiceren en zacht te zijn.

Thoran

Thoran is vriendelijk, rustig en stabiel. Wat kan hij je leren: Thoran leert je om op een ontspannen manier aan je zelfvertrouwen te werken. Door zijn rust kun je ontspannen en je lijf goed voelen. Door jezelf te activeren en te laten zien wat je wilt, zal Thoran dit ook aan jou laten zien.

Deli

Deli is een zeer gevoelige, wat oudere dame. Ze heeft tijd nodig om je te leren kennen maar is zeer contactvol en wil graag in je nabijheid zijn. Op een subtiele,  betrouwbare manier geeft Deli aan wat zij nodig heeft van jouw leiderschap. Wat kan ze je leren: Deli kan je leren aan te geven wat je graag wilt, zij blijft open en eerlijk in het contact en wacht af tot je haar een duidelijke boodschap geeft. Hiermee kun je goed leren aangeven wat je grenzen zijn en waar deze liggen, ook kan zij je leren heel precies af te stemmen in je communicatie. Deli voelt iedere verandering haarfijn aan.

Lucka

Lucka is een wijze liefdevolle pony. Ze hoort er graag bij en gaat graag mee om te wandelen of gepoetst te worden.  Wat kan ze je leren? Lucka blijft stabiel en rustig aanwezig in het contact. Ze leert je wat veiligheid en aanwezigheid is en dat je daar op kunt vertrouwen! 

Ava

Ava is gevoelig en vriendelijk. Ze is leergierig en wil graag mee om te werken en leren. Wat kan ze je leren? Ava leert je rustig en duidelijk te zijn in de omgang. Ze heeft het nodig dat je duidelijk leiding neemt en ontspant. Als je zelf gespannen bent, zal ze dit laten zien in haar gedrag.

Nikki

Nikki is heel gevoelig en geeft goed aan wat ze wel en niet fijn vindt. Ze is betrouwbaar en stabiel, maar om dat te krijgen moet je haar echt wel leren kennen. Wat kan ze je leren? Nikki spiegelt sterk op duidelijkheid en boosheid die je bij je draagt. Ze heeft het nodig je eerst te leren kennen en vertrouwen, daarna doet ze alles voor je en is het contact heel fijn en afgestemd.

Ki

Ki is rustig en stabiel, weet wat hij wil. Hij kan veel prikkels verdragen, maar als het genoeg is laat hij dat duidelijk weten. Wat kan hij je leren? Ki leert je vertrouwen in jezelf te hebben en door zijn rust kan je goed ontspannen en je lichaam voelen als je op hem zit.

Isa

Isa is lief, rustig en contactvol. Ze wordt onrustig en boos als je onduidelijk of onrustig bent. Wat kan ze je leren? Isa kan je leren duidelijk te vertellen wat je wilt. Ze reageert alleen op respectvol leiderschap, waarin zij serieus genomen wordt. Als je geen plan in je hoofd hebt, kan ze soms letterlijk geen stap meer verzetten tot je weet wat je wilt en welke kant op!

Amco

Amco is stabiel, trouw, contactvol en eigenzinnig. Wat kan hij je leren? Amco leert je erbij te blijven met je aandacht, want als je even niet oplet gaat hij lekker zijn gang. Daarnaast is hij een hele mooie spiegel op leiderschap. Meen je het echt? Weet je wat je wil? Zo niet dan laat hij dit direct merken! 

Charlie

Charlie is moedig, voorzichtig, gevoelig en nieuwsgierig. Wat kan hij je leren? Charlie leert ons veel door te kijken naar zijn ontwikkelingsproces. Wat heeft hij nodig om te kunnen vertrouwen, hoe reageert hij op veranderingen en hoe overwint hij zijn angst voor nieuwe ervaringen? En hoe doe jij dat?

Xuxu

Xuxu is zeer gevoelig en altijd bereidwillig om haar uiterste best te doen. Als ze het niet begrijpt kan ze zich afsluiten en gespannen worden. Wat kan ze je leren? Xuxu kan je leren met hele kleine signalen te vertellen wat je wilt en heel fijn af te stemmen op elkaar in de communicatie.

Zora

Zora is bombproof, dat betekent dat ze nergens van schrikt en bijna nooit iets spannend vindt. Ze is betrouwbaar, stabiel, contactvol en werkwillig. Wat kan ze je leren? Zora leert je dat je er mag zijn en kan vertrouwen op haar en jezelf. Ze is stabiel en rustig aanwezig en geniet van het contact.